viernes, 3 de octubre de 2014

FUNCIONAMENT DE LA BIBLIOTECA

La biblioteca d'aula ocupa un lloc especial en les nostres aules. Cada aula disposa d'un racó amb prestatgeries on exposar els llibres que setmanalment la biblioteca renova. Les prestatgeries faciliten i agilitzen l'elecció de llibres i si l'alumne no troba un llibre que li agradi, pot anar a la biblioteca per escollir un.



També disposa d'un racó tou de lectura. Cada aula compta amb un petit racó on hi ha una catifa i coixins, per tal que durant l'estona diària de lectura silenciosa, 3 o 4 alumnes puguin seure o ajeure’s més còmodament per llegir. Els alumnes que van al racó van rotant cada dia, fins completar una volta. És un espai que ha agradat molt els alumnes i s'ha convertit en un nou element per incentivar i potenciar l'hàbit i el gust lector dels nens/es de l'escola. Cada mestre/a l'ha equipat i dissenyat a la seva manera. 

La resta d'alumnes també fan lectura individual, però des del lloc on seuen a l'aula ordinària. El fet que aprofitar el temps de lectura tingui com a premi anar el dia següent al racó tou de lectura, fa que tots els alumnes es prenguin més seriosament l'estona de lectura personal.



Un dels projectes de l'escola és potenciar l'hàbit lector. Cada matí a primera hora fem una estona de lectura individual silenciosa, uns 15 minuts i l'alumnat utilitza aquests llibres com a material per llegir. 



Alguna d'aquestes estones, es combina amb la lectura en veu alta del tutor/a, per tal de mostrar i anar creant en els alumnes un model de lectura correcte. D'aquesta manera es treballen objectius com:

- Practicar l’entonació, el ritme, les pauses i la fonètica
- Afavorir la comprensió lectora
- Esdevenir una activitat generadora de debat o de tertúlia literària
- Afavorir l’ampliació de lèxic i vocabulari
- Prendre consciència de l’organització de la informació
- Treballar alguns aspectes gramaticals

Cada setmana passen per la biblioteca tots els alumnes de l'escola des de P3 a 6è. De P3 a P5 quan venen a la biblioteca se'ls dona un llibre o dos perquè ampliïn la biblioteca de l'aula. A 1è i 2n el tutor/a apunta en una llibreta el llibre que agafa de préstec l'alumne. De 3è a 6è el tutor/a designa uns encarregats de biblioteca que agafen els llibres dels prestatges de l'aula i els baixen a la biblioteca i cada alumne baixa el llibre que està llegint. A la biblioteca es presenten les novetats i decideixen si continuant amb el mateix llibre o el canvien. Si el llibre que volen no el tenim en aquell moment, ens fan una reserva a on posen el seu nom, el curs, el títol del llibre, el número de col.lecció i la data, i quan tenim el llibre els hi guardem a la caixa de llibres reservats i quan baixen a la biblioteca els hi lliurem.



El Racó Lis és un espai equipat amb material tou (sofàs i pufs) on els alumnes des de P3 fins a 6è  quan venen cada setmana a la biblioteca poden gaudir. Els alumnes de 3è a 6è a la estona del bibliopati també poden venir a fer préstec de llibres: de manualitats, de buscar, de cuina i llibres joc o bé poden venir a llegir. Es tracta d’un espai molt còmode i que afavoreix la lectura dels infants.






Per tal que l'alumnat de 3è fins a 6è porti un control dels llibres. Es lliuren uns punts de llibre on anoten el número de registre, quan comencen i acaben el llibre. És molt important que no perdin aquest punt de llibre. El dibuix d'aquest punt de llibre l'ha fet una alumne de 6è que es diu Isona.

Els alumnes poden recomanar els llibres que llegeixen en unes fitxes de recomanacions on anoten les dades del llibre i expliquen perquè el recomanen i se'ls fa una fotografia amb el llibre. Aquestes recomanacions després es pengen en un espai pròxim a la biblioteca escolar i els/les alumnes i famílies del centre poden llegir la seva recomanació i també es pengen al bloc de la biblioteca. Aquí teniu un exemple.

No hay comentarios:

Publicar un comentario