LA BIBLIOTECA

  • QUÈ HI HA A LA NOSTRA BIBLIOTECA?
La Biblioteca del 25 actualment disposa de més de 10.000 exemplars de llibres. Trobem una gran varietat, ja que contínuament s'incorporen moltes novetats, i s'amplia el fons bibliogràfic per tal de donar resposta a les necessitats dels nostres alumnes. A més també rebem donacions per part de famílies, mestres i algunes editorials, fet que és d’agrair. 

Dins d'aquests més de 10.000 exemplars, trobem llibres de diversos gèneres i/o tipologies seguint la Classificació Decimal Universal (CDU) i s'organitzen en diverses seccions
- Coneixements, àlbums il·lustrats, contes populars, poesia, faules, còmics, col.leccions...
- Llibres de diferents temàtiques com: la mort, la por, la gelosia, les emocions, el bullying, els hàbits, l'amistat...
- Llibres de diferents característiques: de tocar, amb finestretes, de formes geomètriques, amb llanterna...  
- Llibres segons el seu tipus de lletra: PAL, lligada, PAL/lligada, PAL/impremta... 


La catalogació i la classificació ens permet millorar i afavorir la recerca del llibre que volen mitjançant una icona que porta cada llibre.

Aquest és el catàleg de les nostres icones:



Els nens/es poden escollir lliurament el llibre que més el satisfà i que sigui adequat a la seva edat escolar i al seu nivell de lectura. 









  • FUNCIONAMENT DE LA BIBLIOTECA
Cada setmana passen per la biblioteca tots els alumnes de l'escola des de P3 a 6è. Els alumnes de P3 i P4 tenen la maleta del conte viatger i els alumnes de P5 a 6è tenen la maleta viatgera.


Els alumnes de P3 i P4. L'Eulàlia els explica un conte i se'ls dona un llibre perquè ampliïn la biblioteca de l'aula. Tenen la maleta del conte viatger amb l'objectiu que els alumnes puguin explicar els contes a les seves famílies tal hi com s’han treballat a la biblioteca i a la classe. A dins de cada maleta hi ha: el llibre del conte, el material de suport (carotes), la narració del conte adreçada als pares amb les estructures lingüístiques. Cadascuna d'aquesta maletes va viatjant i visitant moltes cases i es tracta d'una activitat molt valorada per alumnes i famílies. Aquesta activitat fa que es potenciï el vincle família-escola, de manera que el treball d'aula té una continuïtat i un seguiment a cadascuna de les llars dels infants.



























Els alumnes de P5. Es llegeix la seva valoració de la maleta viatgera i es fa el sorteig i després l'Eulàlia els explica un conte i se'ls dona un llibre perquè ampliïn la biblioteca de l'aula. 

Els alumnes de 1è i 2n. Es llegeix la seva valoració de la maleta viatgera i es fa el sorteig i després l'Eulàlia els explica un conte. Després fan el préstec d'un llibre sempre adequat al seu nivell de lectura que se’n porten a casa durant una setmana i el tutor/a apunta en una llibreta el llibre que agafa de préstec.

Els alumnes de 3è a 6è. El tutor/a designa uns encarregats de biblioteca que agafen els llibres dels prestatges de l'aula i els baixen a la biblioteca i cada alumne baixa el llibre que està llegint junt amb el punt de llibre de l'escola. Es llegeix la seva valoració de la maleta viatgera i es fa el sorteig. Es presenten les novetats i decideixen si continuant amb el mateix llibre o el canvien. Si el llibre que volen no el tenim en aquell moment, ens fan una reserva a on posen el seu nom, el curs, el títol del llibre, el número de col·lecció i la data, i quan tenim el llibre els hi guardem a la caixa de llibres reservats i quan baixen a la biblioteca els hi lliurem. Quan tenen el llibre poden anar a llegir al Racó Lis. Cada setmana es renova la caixa de la biblioteca de l'aula. 




























El Racó Lis és un espai equipat amb material tou (sofàs i pufs) on els alumnes des de P3 fins a 6è  quan venen cada setmana a la biblioteca poden gaudir. Es tracta d’un espai molt còmode i que afavoreix la lectura dels infants.




























Els alumnes de 3è a 6è a la estona del bibliopati també poden venir a fer préstec de llibres: de manualitats, de buscar, de cuina i llibres joc i poden fer un préstec o bé poden venir a llegir. 













































La biblioteca d'aula ocupa un lloc especial en les nostres aules. Cada aula disposa d'un racó amb prestatgeries on exposar els llibres que setmanalment la biblioteca renova. Les prestatgeries faciliten i agilitzen l'elecció de llibres i si l'alumne no troba un llibre que li agradi, pot anar a la biblioteca per escollir un.






















També es disposa d'un racó tou de lectura a l'aula que compta amb un petit lloc on hi ha una catifa i coixins, per tal que durant l'estona diària de lectura silenciosa, 3 o 4 alumnes puguin seure o ajeure’s més còmodament per llegir. Els alumnes que van al racó van rotant cada dia, fins completar una volta. És un espai que ha agradat molt els alumnes i s'ha convertit en un nou element per incentivar i potenciar l'hàbit i el gust lector dels nens/es de l'escola. Cada mestre/a l'ha equipat i dissenyat a la seva manera. 




La resta d'alumnes també fan lectura individual, però des del lloc on seuen a l'aula ordinària. El fet que aprofitar el temps de lectura tingui com a premi anar el dia següent al racó tou de lectura, fa que tots els alumnes es prenguin més seriosament l'estona de lectura personal.

Un dels projectes de l'escola és potenciar l'hàbit lector. Cada matí a primera hora fem una estona de lectura individual silenciosa, uns 15 minuts i l'alumnat utilitza aquests llibres com a material per llegir. 




























Alguna d'aquestes estones, es combina amb la lectura en veu alta del tutor/a, per tal de mostrar i anar creant en els alumnes un model de lectura correcte. D'aquesta manera es treballen objectius com:

- Practicar l’entonació, el ritme, les pauses i la fonètica
- Afavorir la comprensió lectora
- Esdevenir una activitat generadora de debat o de tertúlia literària
- Afavorir l’ampliació de lèxic i vocabulari
- Prendre consciència de l’organització de la informació
- Treballar alguns aspectes gramaticals

Per tal que l'alumnat de 3è fins a 6è porti un control dels llibres, es lliuren uns punts de llibre on anoten el número de registre, la data de quan comencen i la data de quan acaben el llibre. Els alumnes que conserven el punt de llibre en bones condicions, se'ls premia de tant en tant. El dibuix d'aquest punt de llibre l'ha fet una alumne de 6è que es diu Isona.



Els alumnes poden recomanar els llibres que llegeixen en unes fitxes de recomanacions on anoten les dades del llibre i expliquen perquè el recomanen i se'ls fa una fotografia amb el llibre i a vegades també fan un dibuix del llibre. Aquestes recomanacions es pengen en un espai pròxim a la biblioteca perquè els alumnes i famílies puguin llegir-les i també al blog de la biblioteca aquí teniu l'enllaç.

http://bibliotecae25.blogspot.com.es/search/label/Recomanacions%20de%20llibres




  • La nostra bibliotecària: L'Eulàlia (una mica d'història)
L'Eulàlia és mestra i bibliotecària del nostre centre educatiu. Fa uns cursos, un grup d'alumnes de 5è que feien el taller de revista li van fer una entrevista per posar-la a la revista de l'escola AULA 25. Aquí la pots llegir i conèixer més coses sobre ella:


Una de les activitats que du a terme l'Eulàlia és l'explicació de contes, sobretot a cicle infantil i inicial, moltes vegades els explica els contes amb les maquetes que té .Els nens i nenes de cicle mitjà i superior també en gaudeixen dels contes en algunes ocasions. Els alumnes els hi encanta que l'Eulàlia els expliqui contes. Té un do especial.

L'Eulàlia és una gran ciclista i moltes vegades ve a l'Escola amb la seva bicicleta i porta unes bosses penjades de la bicicleta plenes de llibres, com el conte del Biblioburro, que molts de vosaltres ja el coneixeu, però en lloc de burro, és una bicicleta.

En el conte del Biblioburro, un mestre decideix un dia carregar els seus dos burros amb llibres per portar-los als nens que viuen més allunyats de les zones rurals i recórrer el país amb la seva biblioteca ambulant. És un fet real que va succeir a Colòmbia.


  • La Comissió de Biblioteca
La Comissió de Biblioteca està formada per l'Eulàlia Solà, mestra bibliotecària, la Lis Gutiérrez, mestre de 2n, la Montse Sanuy, mestre de religió i la Patricia Viu, auxiliar de biblioteca.


Cada 15 dies ens reunim i parlem del funcionament de la biblioteca, de novetats de llibres, de les visites dels autors, en el mes de febrer ja començem a preparar Sant Jordi, de la valoració del curs...

En el bibliopati reben la gran ajuda del David Sutges, mestre de 6è que és un artista en arreglar llibres i també tenim el Dani Pérez, mestre de 2n que ens ajuda en el que calgui i la Lis Gutiérrez i la Montse Sanuy.

Tenim una gran ajuda i formem un gran equip.

No hay comentarios:

Publicar un comentario